számítógépes vírusok

Nehéz eldönteni manapság, hogy mi számít vírusnak. PC-ken, telefonokon, tableteken rengeteg programot használunk, melyek adatokat gyűjtenek, hogy ellássák funkciójukat. Itt két részre osztanám ezeket a programokat.

Az egyik csoportba soroljuk azokat a szoftvereket, melyek település után egyáltalán nem a kívánt funkciójukat töltik be, hanem azonnal megváltoztatják gépünk működését. Ezeket nevezzük malware -nek vagy spyware -nek. Manapság a módszer az úgynevezett: zsaroló vírus ransomware (Locky, CTB Locker, Cryptowall, Teslacrypt és Cryptolocker), mely település után zárolja gépünket, titkosítja merevlemezünket, és pénzt követel. Ez akkor is megtörténhet ha van vírus irtó szoftver a gépen! Ha zsaroló üzenetet látunk a képernyőn, vagy gépünk rendellenesen viselkedik egy kétes program telepítése után, azonnal távolítsunk el minden csatlakoztatott pendrivot, hdd-t, és állítsuk le a hálózati kommunikációt, wifi-t, lan-t és lehetőleg forduljunk szakemberhez.

Kevésbé veszélyesek a böngészőkbe beépülő vírusok. Sok esetben egy használni kívánt program telepítésekor (igen> igen> igen> telepítés) egy plusz kérdés jelenik meg, amire a felhasználó automatikusan igen-t nyom. Legtöbbször ezek a programok ingyenes (freeware, shareware) videólejátszó, kodek, torrent programok.

Ezek lehetnek böngészőbe beépülő, kereséseinket eltérítő programok pl: ASK tool, Web cake, Search protect vagy kéretlen felugró ablakokat generáló programok.Kellemetlenebb amikor a megnyitni kívánt weboldalt a vírus eltéríti pl, firefox redireckt, Babylon toolbar.

A másik csoportba soroljuk az adatszivárogtató programokat. Általában ezek a programok ellátnak valamilyen funkciót, de nagymértékben visszaélnek a felhasználó adataival. Például folyamatosan küldik a készítőknek a keresési előzményeket, a kontakt listát, földrajzi pozíciót. A Google a Microsoft az Apple is folyamatosan követi mindennapos tevékenységünket, de a megszerzett adatainkkal "nem élnek vissza". Azt már nekünk kell eldöntenünk, hogy ebbe beletörődünk-e, vagy egyszerűen nem használjuk a kínált szolgáltatásokat.

Fontos megjegyezni, hogy nem az operációs rendszer vagy a böngésző tehet a vírus bejutásáról, hanem a kétes programok és a figyelmetlen telepítés. Ha a rendszerbe jutott, távolítsa el a kártevőt! Mindig legyen biztonsági mentése!

Comments are closed.