Felhőben az irodám VPS

Miért éri meg bérelni számítógépet egy irodának? Azaz iroda a felhőben. Abraka dabra, egy újabb hárombetűs szó: VPS

Egyre többet hallunk a felhő szolgáltatásról, de kinek és hogyan éri ez meg?

Nem kell eszköz beszerzéssel bajlódni, szoftver liszenszeket bogarászni, kompatibilitási útvesztőkbe ragadni. Pár perc alatt saját szerverünk lehet, mindenféle szoftverrel felturbózva pár ezresért havonta.

Nézzük miért jó:

  • A FIX havidíj kiszámítható, tervezhető. Stabil szerverháttér.
  • Az erőforrás bármikor növelhető.
  • Rendszeres biztonsági mentés készül.
  • Nincs beruházás, telepítés, configurálás.
  • Bárhonnan lehet kapcsolódni, akár Ios vagy Android mobil eszközről.
  • A szerver azonnal üzembe helyezhető (hiszen a fizikai szerver valahol már üzemel)
  • A kapacitás bármikor gyorsan bővíthető (nincs beszerzés, beépítés)

Gyakorlati példa:

Könyvelő iroda ahol 5-en dolgoznak. Mind az öten egy szerverre csatlakoznak, távoli asztal segítségével. Erre az egy (szerver) gépre kell csak telepíteni a könyvelő szoftvert (Kulcs, RLB, NoviTax, stb.) levelező, irodai (world, excel…) számlázó, crm programcsomagot.

Erre a gépre csatlakozunk úgynevezett „távoli asztal kapcsolattal”, akár az irodából, akár otthonról, vagy a nyaralóból. Csatlakozni lehet, windowsal, mac os-sel, linuxal, Ios és Android mobil eszközökkel.

Egyszerűbb a kezelhetőség (felhasználók engedélyezése), és átláthatóbb (jogosultságok) rendszert kapunk. Közös, megosztott mappákba dolgozhatunk. Nem kell pl. 5 db Office csomagot venni csak 1-et. Ha a szerver egy VPS azaz virtuális szerver (felhő) nincs fizikailag az irodában. Magyarul mondva, nincs egy zúgó, energiafogyasztó gépünk, hatalmas kábeltengerrel, zajjal, szünetmentes tápellátással, hűtéssel és helyigénnyel.

Egyszerűen bérelhetünk egy szervert szoftverekkel együtt, és interneten keresztül csatlakozunk?

HOL?

Van pár nagyvállalat mint a Microszoft Azure, Amazon S3, Aruba clud. Ezek a szolgáltatók azért jók mert nagyok, olcsók és a nap 24-órájában lehet nekik kérdéseket feltenni. Viszont adatközpontjuk (ahol a fizikai szervereik működnek) egyiknek sincs Magyarországon. Ez némileg ront a felhasználói élményen, mert a válaszidő sokat számít.

Oké, magyarországi szervert szeretnék, akkor mi van?

Eléggé széles a paletta, lehet bőven válogatni. A legtöbben már SSD alapú tárhelyet kínálnak, 12-16 Gb rammal, nagyon komoly, márkás gépeken. Érdemes olyat választani, akinél támogatás is jár a telepítéshez, beüzemeléshez. Sőt, vállalja, hogy kiszállással az irodában is segít beállítani az eszközöket: nyomtatót, tűzfalat, routert, vírusvédelmet.

Mennyi az annyi?

Nagyjából egy 5-10 fős irodát 10-20.000 Ft/hó összegből lehet kiszolgálni. Egy egyszemélyes iroda 5-7.000 Ft-ból kijön. Ebben benne van az operációs rendszer ára, és az office csomag is.

Ha a bérlés nem szimpatikus, és van némi IT-s tapasztalatunk, magunk is beruházhatunk és létrehozhatjuk a saját irodai szerverünket, amit működtethetünk az iroda területén, vagy egy hosting szolgáltatónál. Ennek is megvan az előnye. Például, ha nagyméretű fájlokkal dolgozunk már nem éri meg a bérlés. Sem árban, sem sebességben. Fotó vagy videó feldolgozáskor 30-100 Gb adatot mozgatni állandóan az interneten keresztül nem kifizetődő. De erről később.

Mi segítünk, hogy irodája jól és biztonságosan működjön az új felhőben. Ha kell telepítünk tűzfalat, és beállítjuk a különböző jogosultságokat. Működésre bírjuk a nyomtatót, elvégezzük a biztonsági mentést. Beállítjuk az Ipad-et, laptopot. Ötleteket adunk a még hatékonyabb IT-s működésre.

Letisztult infrastruktúra, megosztott mappák, átlátható jogosultságok.
5.000 Ft/hó -tól.

< ÁRAK ---------------- KAPCSOLAT >

Comments are closed.